Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní den mateřského jazyka

22. 2. 2024

Je mnoho různých mezinárodních dnů, o nichž nemáme ani tušení, ale přesto jsou něčím zajímavé. 21. únor se nese ve znamení mateřského jazyka a my jsme si ho na naší škole také připomněli. Společnému setkání v prostorách tělocvičny předcházelo nacvičování básniček v rámci tříd, pod vedením učitelů. Před samotným přednesem básniček bylo dětem připomenuto, jak klíčovou roli v našem životě mateřský jazyk hraje. Cílem bylo podtrhnout důležitost mateřského jazyka, který nás obklopuje od samého počátku našeho života a umožňuje nám komunikovat s okolním světem. Často si možná ani neuvědomujeme, jak můžeme slovem ublížit. Naše slova mají moc ovlivňovat vztahy, mohou zranit citlivé duše a mít dlouhodobé důsledky. Můžeme tím, jak komunikujeme, ovlivnit životy lidí kolem sebe buď pozitivně, nebo negativně.

Po této úvodní části a možnosti vyzkoušet si různé jazykolamy nastoupili malí recitátoři, aby přednesli své básničky před ostatními. Někteří byli nervózní, zatímco jiní se těšili. Tato část akce poskytla dětem možnost projevit své schopnosti, které procvičovaly ve svých třídách, a zároveň získat cenné zkušenosti s veřejným vystupováním. Pedagogové a ostatní spolužáci povzbuzovali a podporovali každého z recitátorů bouřlivým potleskem.

Celá akce dopadla skvěle a my děkujeme všem, kteří přispěli k vytvoření příjemné atmosféry

 

 

A jenom mezi námi…

Víte, jaký jazykolam na světě je nejtěžší? Nene, není to žádný český, ale hříčka v jazyce Xhoština (úřední jazyk v Jihoafrické republice a Zimbabwe):

  • Iqaqa laziqikaqika kwaze kwaqhawaka uqhoqhoqha.
  • česky: Skunk spadl dolů a zlomil si hrtan. :-)
 

Náhledy fotografií ze složky Mezinárodní den mateřského jazyka